- Ρέγκενσμπουργκ
- (Regensburg). Πόλη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Βαυαρία. Είναι χτισμένη και στις δύο όχθες του Δούναβη, στη συμβολή του από τα αριστερά με τον Ρέγκεν (από όπου και το όνομα της πόλης που σημαίνει «πύργος του Ρέγκεν»), 100 χλμ. ΒΑ του Μονάχου.
Αρχαίας προέλευσης, η πόλη υπήρξε ρωμαϊκή αποικία με το όνομα Castra Regina ή Ratisbona (από εδώ προέρχεται και ο μάλλον σπάνιος εξελληνισμένος τύπος Ρατισβόνη) και αναπτύχθηκε σημαντικά ως πλούσιο εμπορικό κέντρο κατά τον Μεσαίωνα, φτάνοντας τη μεγαλύτερη άνθησή της τον 13o αι. Από το 1663 έως το 1806 υπήρξε έδρα των αυτοκρατορικών Διαιτών· μετά την κατάληψή της το 1809 από τα γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα, περιήλθε τον επόμενο χρόνο στη Βαυαρία. Η Ρ. διατηρεί ενδιαφέροντα κτίρια του παρελθόντος της: μεταξύ αυτών, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου, γοτθικό κτίριο που χτίστηκε το δεύτερο μισό του 13ου αι. στα θεμέλια ενός ρομανικού ναού που είχε καταστραφεί πριν λίγα χρόνια· η μονή των Βενεδικτίνων του Σανκτ-Έμεραμ που χτίστηκε τον 7o αι., ενώ ο ναός της, του 11ου αι., ξαναχτίστηκε σε ρυθμό μπαρόκ μεταξύ 1731 και 1733· το δημαρχείο, γοτθικού ρυθμού, του 14ου αι., και διάφορα άλλα κτίρια, θρησκευτικά και μη. Σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη βρίσκεται η Βαλχάλα, μεγαλοπρεπές κτίριο δωρικού ρυθμού κατά το πρότυπο του Παρθενώνα, που χτίστηκε μεταξύ 1830 και 1842 και αφιερώθηκε από τον φιλέλληνα Βαυαρό βασιλιά Λουδοβίκο A’ στους μεγάλους άντρες της Γερμανίας.
Η Ρ. είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο γεωργικών προϊόντων (ξυλεία, σίκαλη, στάρι και πατάτες) στο σημείο όπου ο Δούναβης παύει να είναι πλωτός για σκάφη χωρητικότητας πάνω από 1000 τόνους. Οι βιομηχανίες της είναι ανεπτυγμένες στους τομείς μεταλλομηχανουργίας, ειδών διατροφής και όργανων ακριβείας.
Ρεγκιομοντάνους. Προμετωπίδα κώδικα των «Canones» (περί το 1460), που ανήκε άλλοτε στο Ματθία Κορβίνο. (Βουδαπέστη, Βιβλιοθήκη Szechenyi)
Μερική άποψη του Ρέγκενσμπουργκ. Η βαυαρική αυτή πόλη είναι χτισμένη στη συμβολή του Δούναβη και του Ρέγκεν.
Dictionary of Greek. 2013.